Nieuws Amsterdam

Station Sloterdijk decor van theatervoorstelling Mollen: 'Het is dus een echte voorstelling!'

De hal van station Sloterdijk is tijdelijk in gebruik als decor voor theatervoorstelling Mollen. Terwijl nietsvermoedende treinreizigers gewoon hun trein proberen te halen, speelt toneelgroep Wat We Doen midden in de stationshal het toneelstuk Mollen.

Het stuk wordt gemaakt in samenwerking met theater De Meervaart en er is een opvallende plek voor het publiek: die zit in de hal op een tribune van tussen de vier en zeven meter hoog. Zij kijken neer op de acteurs die tussen de reizigers door in de hal hun stuk spelen.

De bezoekers hebben tijdens de voorstelling een koptelefoon op waardoor ze de enige zijn die het stuk kunnen volgen. Treinreizigers die af en toe door het publiek worden betrokken bij de voorstelling, hebben dus geen idee waar het stuk over gaat.

Lees ook: Toneelstuk over voedselbank moet noorderlingen dichter bij elkaar brengen

'Zoekplaatje'
Volgens regisseur Floris van Delft wordt de voorstelling op die manier een stuk interactiever: 'Het publiek heeft een koptelefoon op, dus je hoort iemand tegen je praten: "Zie je me al? Kan je mij vinden?" Daardoor kom je gelijk in een soort zoekplaatje'.

Volgens Floris kun je de voorstelling prima vergelijken met "Waar is Wally?" 'Je gaat proberen om die acteurs te zien. Dus elke keer als er iemand binnen komt denk je: "Zou het?".'

Acteurs in stationshal
Hoofdrolspeler Jonata Taal denkt niet dat treinreizigers door hebben dat er toneel wordt gespeeld op het station. 'Als je hier kijkt zie je dat veel mensen op hun telefoon kijken en als zombie door het station lopen. Iedereen heeft een doel, iedereen moet ergens heen. De dingen die opvallen zijn dus dingen die daar totaal tegenin gaan.'

Volgens de acteur zijn er ook scenes in het stuk die er riskant uit kunnen zien. 'Bijvoorbeeld een ruzie met mijn vader in het stuk. Dan zijn er wel soms mensen die ingrijpen en vragen: "Moet ik iets doen?"'

Lees ook: Scholieren naar theatervoorstelling over etnisch profileren: 'Fuck the police'

'Straatmuzikanten'
Als reizigers gevraagd wordt waar ze net doorheen zijn gelopen, wordt er verbaasd gereageerd: 'Nee, geen flauw idee.' Ook een tweede reiziger is vrijwel niets opgevallen: 'Nee, eerst dacht ik aan een straatmuzikant, maar toen kwamen er vier de trap af en dacht ik dat het kunst was.'

Regisseur Floris denk dat dit ook te maken heeft met de locatie van het publiek. 'Het grappige is dat er een enorme tribune staat op het station, maar 90 procent van de reizigers ziet het niet.'

Toch is een van de reizigers erg nieuwsgierig en loopt ze terug de stationshal in. 'Niet waar! Is dit een echte voorstelling? Wat grappig!'

Eric van der Burg pleit voor terugkeer verzorgingshuizen

Wethouder Eric van de Burg ziet verzorgingshuizen graag weer terugkeren in Nederland. Dat zegt hij in Nieuwsuur.

'Ik denk dat het heel goed is als wij in Nederland weer verzorgingshuizen hebben', zegt de VVD-wethouder in het actualiteitenprogramma. 'Veel ouderen willen wel verhuizen, maar kunnen dat niet. Zij houden dan een woning bezet die ze zelf als te groot ervaren, terwijl er aan de andere kant grote vraag is naar woningen. Met name in de grote steden kan het een grote bijdrage leveren aan het probleem.'

Minder eenzame ouderen
De verzorgingshuizen zorgen volgens Van der Burg ook voor minder eenzame ouderen. Daarbij komt dat het personeelsprobleem in de zorg ook wordt aangepakt en zorgt het dus voor een doorstroming op de krappe woningmarkt.

VVD sloot verzorgingshuizen
Het is opvallend dat Van der Burg deze uitspraken doet. Zijn VVD staat vooral voor hoge kwaliteit van verzorgingshuizen, niet voor de kwantiteit. Onder het beleid van deze partij sloten veel verzorgingshuizen landelijk en ook in de stad. Volgens het kabinet Rutte II moeten ouderen zo lang mogelijk zelf wonen. Van der Burg breekt dus met de koers van zijn eigen partij.

'Ouderen verpieteren'
'Mijn mening is veranderd, maar de situatie is ook veranderd. Je ziet dat sommige ouderen achter hun voordeur verpieteren. En er is te weinig personeel, zeker in thuiszorg. Daarnaast kan het voor de woningnood dus een oplossing zijn', zegt de scheidend wethouder Zorg en Welzijn. 

Zelf keuze
Van der Burg viel twee weken geleden omroepbaas Jan Slagter al bij op Twitter, die bij Pauw zei dat de verzorgingshuizen zonder goed alternatief zijn gesloten. De VVD'er zei toen dat Slagter helemaal gelijk heeft en daar staat hij nu nog achter. Wel zouden verzorgingshuizen in een andere vorm moeten terukeren. 'Die bezuinigingsmaatregel in het verleden was ingegeven door het feit dat vanuit zorggeld de woonfunctie werd betaald. Daarvoor moeten we met z'n allen een andere constructie verzinnen.' Maar volgens hem zouden ouderen wel weer zelf de keuze moeten krijgen om naar een verzorgingshuis te gaan.

'Terug naar vroeger'
In een reactie zegt de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hugo de Jonge, dat er moet worden gezocht naar 'woonvormen waarbij mensen weer meer bij elkaar wonen'. 'Maar dat is iets anders dan de keuze voor het verzorgingshuis. Terug naar vroeger is eigenlijk nooit een oplossing voor de problemen van vandaag en morgen.'

Holland Festival vervroegt concert wegens ramadan: 'Dadels na concert'

Ook het Holland Festival houdt rekening met de ramadan. Het concert Metropole Orkest and soloist of the Syrian Big Band op 8 en 9 juni in Carré wordt vervroegd. En nadat de laatste noot heeft geklonken staat personeel van het theater klaar met dadels en andere hapjes.

Het festival wil zo de bezoekers en orkestleden die deelnemen aan de ramadan de kans geven direct wat te eten en drinken na het concert. Het optreden zou eerst beginnen om 20.30 uur, maar is nu een halfuur vervroegd naar 20.00 uur.

Op 8 en 9 juni speelt het Metropole Orkest samen met muzikanten van een Syrische bigband. De meeste van deze solisten zijn Syrië al ontvlucht. Tijdens het concert is er tradionele muziek en eigen werk te horen. Muzikanten die optreden zijn Moslem Rahal, die in 2016 al eens op het Holland Festival speelde, zangeres Dima Orsho en zanger Ibrahim Keivo.

Het internationale podiumkunstenfestival Holland Festival wordt vanaf 7 juni gehouden. Het is de 71e editie.

Scooterrijder gewond na botsing auto in Noord

Een scooterrijder is vanavond gewond geraakt bij een botsing bij Amerbos in Noord. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis.

De scooterrijder is door de botsing gewond geraakt, maar was wel aanspreekbaar.

Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is nog onduidelijk. De politie doet onderzoek naar het ongeval.

Dader steekpartij tijdens overval supermarkt Noord nog altijd spoorloos

De politie is nog steeds op zoek naar de dader die bij een overval op een supermarkt in Noord twee mannen heeft neergestoken.

Bij de overval begin mei op een supermarkt aan de IJdoornlaan in Noord zijn twee mannen neergestoken door de overvaller. De dader wist te ontkomen. Op beveiligingsbeelden is de dader even te zien als hij zijn hoofdbedekking af doet. 

'Beide mannen zijn niet zwaargewond geraakt bij deze overval, maar ze hebben wel allebei tot op de dag van vandaag last van het letsel dat ze hebben opgelopen', vertelt politiewoordvoerder Marijke Stor vandaag in het AT5-programma Bureau 020. 'Daarnaast zijn ze ontzettend geschrokken van wat hen toen overkomen is.'

Lees ook: Beelden: Overvaller steekt klant en beveiliger van supermarkt neer in Noord

Neergestoken
De twee omstanders, die door de overvaller zijn neergestoken, wilden de dader overmeesteren. Dat is niet altijd verstandig. 'Bij dit soort incidenten staat eigen veiligheid altijd voorop. Zodra er wapens in het spel zijn, moeten mensen zeer terughoudend zijn'.

Volgens de politiewoordvoerder kun je ook helpen door goed te kijken wat er gebeurt. 'Dat soort informatie kan later in het onderzoek heel nuttig zijn. 

Lees ook: Omstanders proberen overvaller te grijpen en worden neergestoken

Lichtgetinte man
Na de overval trekt de dader zijn bivakmuts af en is een deel van zijn gezicht te zien. Het gaat om een lichtgetinte gezette man. Hij draagt tijdens de overval een donkerblauwe joggingsbroek en een vest. Dat vest heeft witte touwtjes en een witte rits. Verder draagt de verdachte zwarte schoenen. 

De politie roept mensen die de man herkennen op om zich te melden. Ook mensen die meer informatie hebben van deze zaak, wordt gevraagd contact op te nemen.

 
goto E-Smart.nlgoto Beheren